Na świętego Marcina, na stołach króluje gęsina
Dodane 11.11.2016 o 08:57
Prawie w całej Europie w dniu świętego Marcina na stołach pojawia się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się stosunkowo niedawno. I bardzo dobrze! Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest ona najlepsza. Nie na darmo stare polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – czyli dzisiaj, 11 listopada. Sposobów na gęś jest bardzo dużo. My poprosiliśmy o przepis Grzegorza Bienia, uczestnika popularnego programu MasterChef. Co proponuje?
Życzymy smacznego!
← Wróć na stronę głównąROZMOWA DNIA
Na czasie
Jeszcze dziś wrócą pociągi na trasie Chorzów Stary – Chorzów Miasto
09.04.2021 o 16:04
W poszukiwaniu sukienki na wesele. Jaką wybrać?
09.04.2021 o 15:45