Wokół dawnej kuchni- nowa wystawa w tarnogórskim Muzeum
Wokół dawnej kuchni. Sprzęty i wyposażenie dawnego gospodarstwa domowego– to tytuł otwartej wczoraj ekspozycji, którą można podziwiać w Muzeum w Tarnowskich Górach. Emaliowane niebieskie garnki i brytfanny w tym kolorze, liczne chochle, warzechy, prototypy współczesnych robotów, miedziane naczynia znane z domów bogatych mieszczan oraz piękne kredensy kuchenne, a także liczne sztućce, filiżanki i kubki- to wszystko można znaleźć na nowej wystawie tarnogórskiego Muzeum.
Na wystawie zobaczymy wszystkie przedmioty jakie nasze bacie i prababcie mogły mieć w kuchni. Zaczynamy tę sentymentalną podróż w połowie XIX wieku, dzięki czemu możemy zobaczyć, jaką rewolucję przeszła kuchnia- mówi Bogusława Brol, kurator wystawy. Kuratorka zwraca uwagę na rewolucję jaka dokonała się w kuchni za sprawą budowy glinianego pieca, który wyparł kurną chatę. Wielkim skokiem cywilizacyjnym było pojawienie się glinianej polepy, która zastąpiła kurną chatę. Od tego momentu zmienia się estetyka kuchni. Pomieszczenie chętniej było bielone, dzięki temu, że dym już nie osmalał kuchni.
Wystawa obfituje w liczne przedmioty znane z wyposażenia kuchni naszych prababek. Gliniane naczynia (boncloki), emaliowane ranki i brytfanny, filiżanki, kubki, ale także sztućce. Zwracają uwagę ciekawe podpórki pod sztućce, znane z domów bogatych mieszczan oraz szpikulce do wydłubywania…raków. Sentymentalnie zrobi się także tym osobom, które pamiętają z kuchni swoich babek piękne, białe lub kremowe kredensy, zwane na Śląsku byfyjami. Do tego oczywiście haftowane garnitury, stół kuchenny pokryty ceratą, krzesła wyściełane tym samy ceratowym wzorem oraz niewielkie kuchenne szafki, pełne garnków, które nie mieściły się w byfyju.
Przedmiotem, który zwraca uwagę, jest prototyp zmywarki, czyli drewniana platforma z dwoma miskami, wsuwanymi pod kuchenny stół…A jeśli wam się wydaje, że przedmioty kuchennego AGD to współczesny wynalazek, to nic bardziej mylnego. Na wystawie można oglądać liczne młynki, służące do mielenia maku, mięsa, orzechów, fasolki szparagowej czy kawy. Nie brakuje także ręcznych mikserów, których skrzydła umieszczone są w metalowych misach, do złudzenia przypominających współczesne roboty planetarne. Na ekspozycji nie zabrakło także dużych urządzeń do ubijania masła oraz szklanych naczyń do ubijania śmietany…
Wystawa pod patronatem Radia Piekary potrwa do końca sierpnia br.