Przepis na…GOLONKĘ Z ZIEMNIAKAMI

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was soczystą golonkę z ziemniakami. Jest ona idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Gwarantujemy, będzie smakowała każdemu.
GOLONKA Z ZIEMNIAKAMI
Składniki (porcja dla 1-2 osób):
- golonka wieprzowa
- ziemniaki 0,5/1 kg
- przyprawy
Przygotowanie:
Dzień wcześniej nacieramy golonkę przyprawami (sól czosnkowa, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do wieprzowiny, pieprz). W dniu pieczenia, przygotowaną wcześniej golonkę, wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Golonkę pieczemy około 2 godzin.
Ziemniaki gotujemy 10 minut, przekładamy do naczynia, a następnie skrapiamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz ostrą papryką. Pieczemy około kwadrans i…GOTOWE.
Golonkę możemy podawać z warzywami surowymi lub kapustą zasmażaną.
Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!
Smacznego!
← Wróć na stronę główną